Speel JIJ de hoofdrol en wordt jij onze nieuwe collega?

In Spaarndam zoeken we mensen om ons team daar te komen versterken. We begrijpen dat je eerst wilt weten wat het precies inhoudt en speciaal daarvoor hebben we een actie opgezet.

Op 4, 10 en 12 februari houden we een bijzondere oefenavond waar meerdere korpsen uit de regio aan meedoen. Het mooiste is: als je in Spaarndam woont, kun jij hier ook aan meedoen!

Als je durft, kun je komen kijken. Of misschien wil je zelfs figureren? We hebben namelijk mensen nodig die slachtoffer of omstander willen spelen. Acteerervaring is niet nodig, een beetje lef om van zo dichtbij een reddingsactie mee te maken wel. Alles wat je hiervoor hoeft te doen, is jezelf aan te melden. Ga naar onze Facebookpagina (klik hier!) en meldt je aan op één van de avonden.

Ben jij wie we zoeken?
Is kijken of figureren voor jou niet genoeg en wil je zélf aan de slag? Dat kan, maar… We verwachten best wat animo en we hebben helaas niet voor iedere inwoner plek en zullen daarom een ‘winnaar’ kiezen. Geef in een korte omschrijving aan waarom jij dat plekje in onze brandweerwagen móét invullen tijdens de oefenavond en wie weet mag jij proefdraaien of je geschikt bent als vrijwilliger.

Geen Facebook? Geen probleem. Je kunt je ook aanmelden door een mail te sturen naar ploegchef@brandweer-spaarndam.nl

 

– – –

 

Naast je werk (betaalde) vrijwilliger worden en iets doen voor de samenleving?  Wij vinden het belangrijk dat mensen en dieren in nood geholpen worden en vragen hiervoor jouw hulp.

Ter versterking van brandweer Spaarndam zijn wij op zoek naar 10 nieuwe postleden!

Brandweer Spaarndam staat buiten kantoortijden paraat om de veiligheid in en om Spaarndam te garanderen. Vanuit onze post handelen wij niet alleen bij brand maar bieden wij ook hulp bij o.a:

 • (Verkeers)Ongevallen;
 • Ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen;
 • Bestrijden van de gevolgen van storm en extreme neerslag;
 • Eerste inzet bij reanimaties tot aankomst van de ambulance;
 • Redden van dieren uit het water.

Om dit te kunnen doen hebben wij voldoende (betaalde) vrijwilligers nodig. Inwoners van Spaarndam die zich betrokken voelen bij hun woonomgeving en zich daarvoor willen inzetten. Als brandweervrijwilliger voer jij jouw brandweerfunctie uit naast je baan en kom je naar de brandweerkazerne als de pieper gaat.

Richard Hoenderdos is al 20 jaar brandweerman bij het korps van Spaarndam. Sinds 2017 is hij naast blusser en chauffeur ook bevelvoerder geworden. Dit houdt in dat hij de leiding heeft over zijn eenheid bij incidenten. Ook Richard beaamt de nijpende situatie bij zijn korps. “Tot nu toe is het ons nog steeds gelukt om de brandweerwagen de weg op te krijgen. Niet altijd met 6 personen, maar wel met 4” zegt Richard. Hij vervolgt: “we mogen in sommige gevallen gelukkig met minder mensen op pad naar incidenten, maar 4 personen is het minimale aantal. Met minder kun je de klussen waar je bijkomt gewoon niet aan. Gelukkig kunnen we dan ook de buurposten vragen om ook uit te rukken, maar dat duurt dan toch weer enkele minuten langer voordat zij er ook zijn”.

In maart 2017 is de 35-jarige Maartje Wiegand bij de brandweer gekomen. Naast haar ‘reguliere’ baan bij Alpha Security in Haarlem is zij in de avonduren en weekenden regelmatig beschikbaar voor de brandweer. Maartje legt uit waarom zijn bij de brandweer wilde: “Ik wil graag iets doen voor de medemens wat er echt toe doet. Bij de brandweer leek mij dat mogelijk en daarom heb ik mij aangemeld. Sinds april 2017 volg ik samen met een andere nieuwe collega nu de basisopleiding tot Manschap”. Het vervullen van een taak bij de brandweer kun je prima naast je baan en privéleven doen. “Ik ga momenteel 1 avond in de week naar de brandweeropleiding en op de donderdagavond oefen in mee om alle vaardigheden te leren”, aldus Maartje.

Naar wie zijn we op zoek?
Wij zoeken vrouwen en mannen tussen de 18 en 45 jaar die wonen in Spaarndam of Spaarndam-West. Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben, stressbestendig zijn en over een goede lichamelijke conditie beschikken.

We hebben veel te bieden:

 • Opleiding
  Je start met de basisopleiding Manschap A, waarbij je in de avonduren of op zaterdagen alle vaardigheden van het brandweer vak leert.
 • Oefeningen en sport
  Één avond per week worden de benodigde vaardigheden geoefend. Daarnaast is het van belang om te werken aan een goede conditie. Hiervoor worden faciliteiten geregeld.
 • Vergoeding
  Als vrijwillig brandwacht ontvang je een jaarlijkse vergoeding en vergoedingen voor de uren dat je in opleiding bent, oefent en je inzet bij calamiteiten.
 • En verder spannend en uitdagend werk, een fantastische en hechte groep collega’s en de mogelijkheid om je zinvol in te zetten voor je omgeving.

Geïnteresseerd?
Indien je geïnteresseerd bent, kunt je contact opnemen met onze ploegchef Maarten Derkzen van Angeren, telefoon 06-31944124, of e-mail naar ploegchef@brandweer-spaarndam.nl.
Uiteraard mag je ook gewoon binnenlopen op onze oefenavond. Elke donderdag staat vanaf 19.00 uur de koffie en thee klaar.