Koe in een put

Donderdagavond werd de Spaarndamse brandweer gealarmeerd voor een koe in een put. De koe zou ter hoogte van de ijsclub Nova Zembla in een put staan. Tevens rukte de dienstdiende Officier uit, alsmede het hulpverleningsvoertuig uit Velsen-Zuid.

Omdat onbekend was of de koe binnen of buiten stond, werd er door de alarmcentrale gealarmeerd voor een binnen-scenario. Hierdoor werd ook de Officier van Dienst gealarmeerd, wat normaal gesproken niet van toepassing is bij een dier te water. De meerwaarde van een Officier van Dienst is dat deze standaard een waterstofsulfidemeter (h2s) bij zich heeft. Waterstofsulfide is een risicovol gas wat vrij kan komen in gierkelders etc. Om deze reden heeft de Spaarndamse brandweer ook een h2s-meter aan boord. Lees meer over waterstofsulfide op Wikipedia.

Ter plaatse bleek de ongelukkige koe “gewoon” buiten te staan. Het dier was in een kleine put voor een sluis gegleden. Door de beperkte ruimte stond de koe bijna rechtop, waardoor het voor de brandweer een hele lastige klus werd om het beest te bevrijden. Uiteindelijk heeft de boer zijn trekker gehaald en is het dier aan de voorpoten rechtstandig uit het water bevrijd.

Foto’s:
Foto’s: Bas Idema en Brandweer Spaarndam

P2000 meldingen:
19:05:37 22-08-13 PRIO 1 NOVA ZEMBLA IJSBAAN SLAPERDIJKWEG HAARLEM DIER IN PUT / KELDER (KOE) [ 571 ]
19:02:24 22-08-13 PRIO 1 NOVA ZEMBLA IJSBAAN SLAPERDIJKWEG HAARLEM DIER IN PUT / KELDER (KOE) [ 595 742 ]