Automatische brandmelding

Zaterdagavond werden de Spaarndamse brandweervrijwilligers gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij het bedrijf DSV in Amsterdam-Westpoort. Het uitrukverzoek was via de Amsterdamse meldkamer bij de meldkamer van Veiligheidsregio Kennemerland binnengekomen.

Tijdens het uitrukken werd er ingemeld bij de Amsterdamse centrale, waarna de uitrukploeg te horen kreeg dat het slechts een automatische melding betrof en dat er verder niks bekend was. Ook kon men geen contact met het object krijgen.

Ter plaatse was het even zoeken om toegang te verkrijgen tot het object, maar dit is uiteindelijk gelukt. Omdat het brandmeldpaneel onduidelijk was en het pand enorm groot en men nergens een duidelijke plattegrond had, heeft de brandweer een lang onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de melding. Dergelijke panden worden in kaart gebracht middels een aanvalskaart, waarop de voor de brandweer interessante zaken vermeld staan (aantal personen aanwezig, toegang, plattegrond, waterwinplaatsen, aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, etc.). Omdat dit gedeelte van het Westelijk Havengebied nog niet zo lang tot het Spaarndamse uitrukgebied behoort, was deze informatie daarom nog niet op het brandweervoertuig aanwezig en derhalve niet bekend. Deze onbekendheid is overigens direct goedgemaakt, zoals hieronder te lezen is.

Nadat de ene loods verkend was (er werd niks bijzonders aangetroffen), wilde men de tweede loods in. Op dat moment kwam ook de sleutelhouder – tevens bedrijfsdeskundige – ter plaatse. Hij heeft de brandweer meegenomen door het pand, zodat men gerichter op onderzoek uit kon gaan. Hierbij werd de brandweer geleid naar twee loodsen waar het bedrijf grote hoeveelheden cacao opslaat. De bedrijfsdeskundige vertelde dat deze cacao de eigenschap heeft om een hoop CO (zie Wikipedia) aan te maken. Ook werd deze loods bewust van een verlaagd percentage van zuurstof voorzien (16% – in gewone lucht is het zuurstofpercentage ongeveer 21%), dit vanwege brandpreventieve maatregelen. Deze ruimtes werden dan ook met ademlucht op verkend, waarbij ook meetapparatuur werd meegenomen. Geheel conform hetgeen de bedrijfsdeskundige aangaf, werd inderdaad een verlaagd zuurstofpercentage gemeten, alsmede een enorm hoge concentratie CO (zie afbeelding). In deze loodsen bleek verder niks aan de hand te zijn, waarmee het hele pand veilig is verklaard. Door het gebruik van ademlucht hebben de brandweermensen als het ware een eigen luchtvoorziening, waardoor men geen last heeft van omgevingsvariabelen (zoals nu dus zuurstof (O²) en koolmonoxide (CO)).

De bedrijfsdeskundige heeft nog een aantal interessante zaken van het bedrijf laten zien en ons kort wegwijs gemaakt in het bedrijf. Hierdoor kan bij een volgende inzet effectiever worden gewerkt, wat uiteraard voor zowel de brandweer als het bedrijf positief is. Al met al kijkt men terug op een uitruk waarbij van brand geen sprake was, maar waarbij wel een hoop geleerd is.

Foto’s:
Foto’s: Brandweer Spaarndam
DSV CO

P2000 melding:
20:12:24 21-06-14 PRIO 1 AUTOMATISCHE BRANDMELDER (VK: 1743) DURBANWEG AMSTERDAM [ 3230 ]