Extreme regenval in de regio

Het zal u niet ontgaan zijn. Vandaag is er een enorme hoeveelheid regen gevallen in de regio. Dit heeft op vele plaatsen geleid tot wateroverlast en de brandweer is dan ook overspoeld met meldingen. Dit zorgde ervoor dat alle beschikbare brandweervoertuigen vandaan lange tijd in de weer zijn geweest om deze meldingen af te handelen.

De Spaarndamse vrijwilligers werden om 11:00u opgeroepen om naar de kazerne te gaan. Een aantal vrijwilligers waren vrij in verband met de vakantie, maar een aantal mensen kwamen van hun werk om zodoende de tankautospuit volledig bemand te krijgen.

In totaal werken de Spaarndamse brandweerlieden vandaag elf meldingen af. Hieronder staat kort opgesomd wat waarmee men vandaag in de weer is geweest. Omdat men via de mobilofoon opgeroepen is, zijn de tijden van alarmering helaas onbekend.

 1. Talesiuspark, Spaarndam
  Ter hoogte van huisnummer 5 stond het water tot aan de voordeuren van enkele woningen. Omdat het riool nog wel goed functioneerde maar het gewoon een enorm aanbod had, is aangeraden om even af te wachten tot het water zou zakken. Voor de brandweer geen inzet.
 2. Plesmanweg 400, Beverwijk
  In een uitvaartcentrum aan de Plesmanlaan te Beverwijk zou door wateroverlast een probleem zijn ontstaan met de koelinstallatie van het bedrijf. Na controle bleek de wateroverlast mee te vallen; in ieder geval dusdanig van aard dat hier voor de brandweer niks te doen was.
 3. Laan der Nederlanden 104, Beverwijk
  In een appartementencomplex was het water de algemene meterkast ingelopen. Men vertrouwde het niet en heeft de brandweer ingeschakeld. Ook werden de liftschachten uitgeschakeld, omdat in een liftschacht water was gezien. Ter plaatse bleek een meter inderdaad wat water te hebben gehad. Het dakje erboven was niet gemaakt om zoveel water te verwerken, waarna het water de weg van de minste weerstand verkozen heeft. De brandweer heeft hier een kleine dam geïmproviseerd om het water zo sneller af te voeren, zodat er geen probleem met de meterkast meer zou ontstaan. Ondertussen is de lift ook onderzocht en bleek hier geen probleem mee te zijn. Een hoop bewoners waren hier erg blij mee en pakten direct de lift naar hun woonetage.
 4. Duitslandlaan 1A, Heemskerk
  Bij OCK het Spalier (Jeugd + Opvoedhulp) zou er ook sprake zijn van wateroverlast. Dit zou mogelijk gevolgen hebben voor de aanwezigen, waarop de brandweer ter plaatse werd verzocht. Omdat er behoorlijk wat personeel aanwezig was, is in goed overleg besloten dat het personeel zelf aan de gang zou gaan om het water weg te krijgen, zodat de brandweer verder kon naar meldingen met grotere spoed.
 5. Bergerslaan 92, Beverwijk
  Een ondergelopen kelderbox zou voor problemen zorgen. Omdat deze melding al een tijd open stond en andere meldingen voorrang hebben gekregen, heeft de waterafvoer van het pand de kans gekregen om het ergste water zelf af te voeren.
 6. Wijk aan Duinerweg 82, Beverwijk
  Bij dit appartementencomplex was het water in de kelderboxen behoorlijk omhoog gekomen. Ook deze melding was al wat ouder en het probleem was ook hier al verholpen. Op naar de volgende melding!
 7. Relweg 59, Wijk aan Zee
  In het Fletcher Hotel te Wijk aan Zee was het grondwaterpeil voor de deur dusdanig hoog opgelopen dat het water het hotel binnenkwam. Het personeel heeft hier alert op gereageerd en de brandweer gewaarschuwd en zijn direct begonnen met het buiten houden van water. Dit is behoorlijk gelukt waardoor ook hier – precies – de inzet van de brandweer niet nodig was.
 8. Voorstraat 9, Wijk aan Zee
  De tweede melding in Wijk aan Zee betrof een bedrijf waar een laagje water stond. Dit water liep langzaam weg en het laagje was te weinig om effectief te kunnen pompen. Omdat er nog een scala meldingen open stonden, is de brandweer hier niet ingezet.
 9. Julianaplein 47, Wijk aan Zee
  In club Second Life was het water de club ingelopen. Het water stond hier tot kniehoogte en hier heeft de brandweer dan ook lange tijd op ingezet. De grote bulk water werd weggevoerd met de dompelpomp van de tankautospuit. Ondanks dat deze een behoorlijke capaciteit levert, duurde het toch zeker twee en een half uur voordat de vloer van de club weer te zien was. Met het water mee was er ook een grote hoeveelheid zand de club terecht gekomen. De brandweer heeft geholpen bij het schoondweilen van de vloer, terwijl de pomp nog op volle toeren stond te draaien. Uiteindelijk was men hier na een lange inzet klaar en had de clubeigenaar weer een zo-goed-als-droge vloer.
 10. Paasdal 23, Wijk aan Zee
  Wijk aan Zee werd inmiddels bekend terrein, toen we voor de derde melding het dorp rond mochten rijden, op weg naar Paasdal. Het water van een oudere mevrouw zou hier de woning inlopen, maar daar bleek geen sprake van te zijn bij aankomst. Er is nog een handje geholpen door de waterafvoer te optimaliseren, waarna men door ging naar de volgende melding.
 11. Velserweg 2, Beverwijk
  In het kasteel van park Scheybeeck was het grondwater omhoog gekomen. Ook in dit pand heeft de dompelpomp goed werk verricht en hebben we de mensen kunnen helpen. Ook zijn hier via een klein raampje de zuigbuizen naar binnen gegaan, waardoor de brandweer gebruik kon maken van de grote pomp welke in het voertuig ingebouwd is. Hierdoor kon het water in rap tempo worden afgevoerd richting de vijver van het park. Uiteindelijk had men ook hier een zo-goed-als-droge vloer.

Na deze reeks inzetten zat het er voor de Spaarndamse brandweer op. Tussendoor werd het avondeten verzorgd op kazerne Beverwijk-Oost (bedankt voor de gastvrijheid!), waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Omdat de reguliere alarmcentrale de hoeveelheid meldingen niet aan kon, werden zogenaamde “vaste posten” ingericht. Hierbij krijgen de vaste posten vanuit de reguliere alarmcentrale meldingen per e-mail toegestuurd; de vaste post zorgt voor de afhandeling en aansturing van voertuigen. Zo kwam Spaarndam vandaag onder de vaste post van Beverwijk te vallen. Marjan en Sander, bedankt voor de samenwerking!

Na 11 uur onderweg geweest te zijn, waren de Spaarndamse brandweerlieden weer op het thuishonk aan de Ringweg.

Foto’s:
Foto’s: Brandweer Spaarndam
WP_20140728_001 WP_20140728_004 WP_20140728_005
altAlgGk85GBYOHRa-JEhqonhyciPWlngf-WkfRnzf1TjpPWP_20140728_006 WP_20140728_007 WP_20140728_009 WP_20140728_010 WP_20140728_013 WP_20140728_014 WP_20140728_015