Zomerstorm – 25 juli 2015

Zaterdag 25 juli raasde er een zomerstorm over Nederland. Het KNMI kondigde “code rood” af, wat achteraf het startsein bleek te zijn voor een enorme hoeveelheid natuurgeweld. Vele bomen zijn bezweken en de meldkamer had het enorm druk met het verwerken van alle meldingen.

In de regio Kennemerland zijn er zaterdag 1573 meldingen binnengekomen. Het Spaarndamse korps heeft hier bijstaand aan verleend. In het onderstaande verslag proberen we je een zo goed mogelijke indruk te geven van het verloop van onze dag.

Om 13:53 gingen onze piepers af voor een stormschade aan de Wagenweg te Haarlem. Aangezien de Wagenweg in grondgebied ligt waar wij normaliter niet zo snel komen, wisten we al direct dat het druk zou zijn in de regio. Op de Wagenweg zouden er een aantal grote takken over de weg liggen, welke het wegverkeer hinderden. Om naar het juiste adres te komen, moest op meerdere plaatsen op de Wagenweg de weg worden vrijgemaakt. Ter hoogte van “Het huis met de beelden” aan de weg lagen een aantal grote takken op de weg. Deze zijn door de brandweer verwijderd. Er hingen ook een aantal takken op grote hoogte, welke wij niet weg konden halen. Zelfs collega’s met een laddervoertuig konden deze takken niet verwijderen. Hierop is de weg geheel afgesloten en heeft de brandweer in afwachting van de gemeente het verkeer omgeleid. Bij het ter plaatse komen van een gemeentemedewerker, kon de brandweer inpakken en de weg vervolgen.
Wagenweg 1 Wagenweg 2 Wagenweg 3

De volgende melding voor ons was in Bloemendaal. Onderweg zagen we op de Westelijke Randweg een boom tegen die zojuist was omgevallen. De politie was ook net ter plaatse; zij waren reeds begonnen met het begeleiden van het verkeer over de middenberm. Wij hebben de weg vrijgemaakt, zodat het wegverkeer ongehinderd verder kon rijden.
Westelijke Randweg 1 Westelijke Randweg 2 Westelijke Randweg 3 Westelijke Randweg 4

Na deze onderbreking vervolgden wij onze weg naar Bloemendaal, alwaar op de kruising van de Hartenlustlaan en de Zuider Stationsweg twee bomen over de weg zouden liggen. Beide bomen zijn ter plaatse geveld en van de weg gehaald.
Hartenlustlaan

De volgende melding was aan de Kennemerlaan te Bloemendaal, alwaar ook een boom over de weg zou liggen. Dit bleek inderdaad het geval, maar deze boom was van een dusdanig formaat dat hier een hovenier aan te pas moest komen. De brandweer heeft voor zulke grote bomen niet het gepaste gereedschap om deze te lijf te gaan.
Kennemerlaan

Voor de volgende melding mochten weer naar Laurens Raellaan te Haarlem. Hier zou een boom tegen een garagebox zijn gevallen. Tijdens het zoeken naar de betreffende garagebox werd men door de alarmcentrale opgeroepen om met spoed naar zorgcentrum Schoterhof te gaan voor een ingedrukte handbrandmelder. Ter plaatse werd direct in samenwerking met de BHV een onderzoek ingesteld. Dit leidde naar een per ongeluk ingedrukte of in storing zijnde handbrandmelder. Na een grondige controle op de betreffende afdeling is het incident overgedragen aan de technische dienst van het zorgcentrum.
Schoterhof
(Foto via Twitter)

Na de melding in Schoterhof keerden we terug naar de Laurens Raellaan, waar we de betreffende boom over de garage nog open hadden staan. De boom lag over een voetpad langs de spoorbaan en zorgde niet voor gevaar. De boom zal later door de gemeente worden verwijderd.

De meldkamer stuurde ons hierna weer naar Bloemendaal, waar op de kruising van Iepenlaan en Acacialaan een aantal bomen omgewaaid zouden zijn. Hier eenmaal aangekomen bleek er reeds een hoveniersbedrijf bezig te zijn met deze melding.

Hierdoor konden wij onze weg vervolgen naar de Vijverweg te Bloemendaal, waar twee bomen over de weg zouden liggen. Ter plaatse bleek niks minder waar en werd wederom de kettingzaag ingezet om korte metten te maken met de bomen.
WP_20150725_015

Inmiddels liep het tegen etenstijd en werd het tijd om de inwendige mens te verzorgen. Hiervoor zijn we weer teruggekeerd naar Spaarndam, alwaar we op de IJdijk eerst nog een loshangende dakflap hebben verwijderd, welke op scherp hing.
IJdijk

Na deze melding werd op de eigen kazerne gegeten en werd het voertuig aangevuld met de nodige verbruikte materialen. Ook werd er een deel van de bezetting gewisseld, aangezien er een aantal collega’s ’s avonds andere verplichtingen hadden. Nadat deze wissel compleet was, werd men rond tien over acht ’s avonds gealarmeerd om een peloton te vormen op de Zijlweg. Vanuit de meldkamer is het besluit gekomen om enkele tankautospuiten specifiek in te zetten om de vele openstaande meldingen in Haarlem weg te werken. Samen met tankautospuiten uit Lisserbroek, Bennebroek, Uitgeest en Rijsenhout, hebben de Spaarndammers dit peloton gevormd. Aan de Zijlweg werden de eerste opdrachten opgehaald, waarna men (weer) op pad kon.

Onze eerste avondmelding betrof er een aan de Bellevuelaan, alwaar een lichtkoepel in een nieuwbouwpand was losgewaaid. We hebben deze provisorisch vastgezet en overgedragen aan de Vereniging van Eigenaars van het appartementencomplex.

Een boom over de weg aan de Churchilllaan was onze volgende opdracht. Deze werd snel kort en klein gemaakt, onder de aanmoediging van enkele kinderen uit de buurt. Deze wilden na afloop nog selfies maken met onze brandweermensen, welke na de foto’s met toeters en bellen wegreden, onder luid gejuich.

De Hertenkamplaan was onze volgende bestemming. Bij de Hertenkamp zouden enkele hekken door omgewaaide bomen zijn omgegaan. Men was bang dat de herten hier konden ontsnappen. Naar onze mening was dit niet het geval en keerden we na een aangename avondwandeling om het hertenterrein terug naar de tankautospuit, om naar de volgende melding te gaan.
Hartenkamplaan

Deze was niet ver weg; aan de Baan zou een auto onder een paar flinke takken terecht zijn gekomen. Geen inzittenden gelukkig, maar we wilden niet meer schade maken dan dat er reeds gemaakt was door de natuur. De boomstam werd eerst gefixeerd met StaBFast, zodat de stam zij het verwijderen van de zijtakken niet zou gaan rollen of vallen. Dit plan werkte prima, waardoor de auto snel was ontdaan van alle takken en door de eigenaar kon worden bekeken.
Baan

De Spaarndammers gingen hierna naar de Kampersingel, alwaar bij een woning een schoorsteen instabiel geworden zou zijn door de storm. Net op het moment dat we met de bewoner in gesprek wilden treden, kwam er een spoedmelding vanuit de meldkamer voor ons; aan de Wilhelminastraat was een automatisch brandalarm geactiveerd. Wij hebben ons naar het adres gespoed, alwaar er niks aan de hand bleek te zijn. Een gast van Zorghotel “De Pitstop” had gerookt op zijn kamer en daarbij de rookmelder geactiveerd. Voor de brandweer dus niets te doen, waarna wij terugkeerden naar de Kampersingel.

Bij poging 2 op de Kampersingel bleek dat wij hier voor de bewoners niks konden betekenen. Wij hebben de melding doorgegeven aan de meldkamer; later op de avond heeft een laddervoertuig de schoorsteen geïnspecteerd.

Onze volgende melding was aan de Zadelmakerslaan, waar een boom over de weg zou liggen. Ter plaatse werd met deze boom korte metten gemaakt. Ook bleek er een boom voor de in/uitgang van een appartementencomplex te liggen. Wij hebben hier e.e.a. weer toegankelijk gemaakt voor de bewoners.
Zadelmakerslaan

De volgende halte was de Oorkondelaan. Hier zouden een aantal bomen over de weg liggen. Deze konden we snel met wat mankracht van de weg slepen, waardoor het verkeer haar weg kon vervolgen.

De Kinkerstraat was het volgende adres, er zou hier een boom over de weg liggen. De boom bleek echter keurig in een plantsoen te liggen. Aangezien deze geen nadelige effecten voor het wegverkeer opleverde, is deze klus naar de gemeente doorgeschoven.
Kinkerstraat

Vrijwel direct na de terugkoppeling over de Kinkerstraat kwam de meldkamer in de lucht met het verzoek om een vrije eenheid voor een spoedmelding in de Waarderpolder. Wij hebben ons direct ingemeld en zijn op pad gegaan naar de A. Hofmanweg, alwaar een automatisch brandalarm afgegaan zou zijn. Korte na deze alarmering had de meldkamer contact gehad met het object, alwaar men een brood iets te lang in een oven had laten liggen, welke het alarm had veroorzaakt. Wij konden onze weg dus vervolgen.

Omdat het inmiddels ruimschoots middernacht werd geweest, werden alle ingezette auto’s naar de kazerne aan de Zijlweg geroepen, waar de avond werd afgesloten onder het genot van een saucijzenbroodje en wat drinken. Hierna keerden de eenheden terug naar hun eigen posten, om te genieten van een welverdiende nachtrust…

… ware het niet dat de centralisten onze posities kunnen zien. Bij het inrijden van Spaarndam werd door de dienstdoende centralist op enigszins bezwaarde toon gevraagd of wij nog bereid waren om een laatste melding in Spaarndam af te handelen. Onder het motto “eigen dorp eerst” hebben wij ons daarom naar de kruising Lageweg/Spaarndammerdijk begeven, om daar de laatste boom van de dag te vellen en de weg weer vrij te maken.

Na deze melding keerde de bluslieden terug naar de kazerne, om na iets meer dan 12 uur inzet met 21 afgehandelde meldingen zich “retour kazerne” te melden en te gaan genieten van een welverdiende nachtrust (wat men toen nog niet wist, is dat men zondag verder mocht. Meer daarover in dit verslag).

P2000 meldingen:
20:06:52 25-07-15 P 2 (peloton) (VK: 4) #0076# Veiligheidsregio Kennemerland Zijlweg 200 Haarlem 3630 2031 3230 4630
13:53:24 25-07-15 P 2 Stormschade Wagenweg Haarlem 3230