Zomerstorm – 26 juli 2015

De naweeën van de zomerstorm van 25 juli (zie het verslag van die dat op deze pagina) begonnen voor de Spaarndamse brandweerlieden zo’n zes en een half uur na terugkomst op de kazerne toen rond half negen de piepers gingen voor de eerste stormschade van de dag.

We hoefden niet ver; aan ’t Vaartje te Spaarndam hing nog een boom over een auto. We hebben met behulp van de kettingzaag de auto vrijgemaakt van de boom en haar takken, zodat de auto weer de weg op kon.

Direct na deze melding mochten wij ons weer vervoegen aan de Zijlweg, om daar een lijst nieuwe meldingen op te halen; allemaal nog openstaande meldingen in Haarlem. Buiten de nog openstaande meldingen van zaterdag, zijn er gedurende de zondag ook nog 375 meldingen binnengekomen en afgehandeld.

De eerste melding van de dag was er een aan de Muiderslotweg, waar ter hoogte van de kruising met de Vergierdeweg een boom over de weg lag. We hebben de boom wat kleiner gemaakt en de weg weer begaanbaar gemaakt voor het verkeer.

Hierna mochten we naar de Nieuwe Landstraat, alwaar een auto bedolven zou zijn onder een grote boom. Ter plaatse bleek het niet één, maar twee auto’s te betreffen. Beide voertuigen werden zorgvuldig ontdaan van hun belager, zodat de eigenaars hun voertuigen weer konden betreden. Saillant detail: tijdens onze werkzaamheden had een buurtkat de boom tot zijn territorium gerekend. Het geluid van de motorkettingzaag en onze aanwezigheid kon het beest weinig interesseren…
Nieuwe Landstraat 1 Nieuwe Landstraat 2 Nieuwe Landstraat 3 Nieuwe Landstraat 4
Nieuwe Landstraat 5

De Schotersingel was ons volgende adres. Hier zou ter hoogte van de speeltuin een boom zijn omgevallen. Deze boom was inderdaad omgevallen en vormde geen gevaar voor de omgeving, dus we hebben de boom met rust gelaten. Iets verder op de Schotersingel hing er in een boom een tak op scherp. Deze konden wij met onze spullen niet bereiken, dus wij hebben een laddervoertuig ter plaatse verzocht, welke de tak veilig naar beneden heeft gehaald.

Onze volgende boom zou zich in de Sillemstraat moeten bevinden. We hebben hier geen hinderlijke bomen gevonden, dus zijn we doorgereden naar de Talmastraat, waar de bewoners hun woning niet meer zouden kunnen verlaten, omdat hier een boom voor zou liggen. De boom lag inderdaad voor de deur, maar netjes in een platsoen enkele meters van de voordeur, dus deze boom hebben wij doorgegeven aan de gemeente.

Omdat de meeste mensen aan boord van ons blusvoertuig gewekt waren door de piepers, had nog niemand ontbeten. Tijd voor de interne mens dus. In de kazerne aan de Zijlweg was men inmiddels bezig om een lunch te organiseren, dus dit was voor ons een mooi moment om ons voertuig even af te tanken na de nodige kilometers. Hierna zijn wij rustig aan naar de Zijlweg gegaan, waar we en lunch hebben genuttigd.

Na de lunch vervolgende wij onze dag met een melding aan het Joseph Bauererf, alwaar een boom een einde had gemaakt aan een auto. De boom was door het dak van een auto gegaan. Omdat het erf geen doorgaande weg is en de situatie al stabiel was, hebben we hier de gemeente over in kennis gesteld. Er stonden om het erf nog twee bomen op scherp, welke door de bewoners zelf al gezekerd waren. Hierdoor konden wij door naar de volgende klus.

In de Slamatstraat en Solostraat, welke aangrenzend zijn, zouden bomen over de weg liggen. We zijn door beide straten gereden, maar de bomen waren in beide straten reeds kort gemaakt door de bewoners zelf, zodat hun straat weer begaanbaar was. Hierdoor hoefde de brandweer hier niet in actie te komen.

De Queridostraat was ons volgende adres. Hier zou een boom tegen een gebouw aan staan. Eenmaal aangekomen in de straat bleek er inderdaad een forse boom tegen de achterzijde van het Nova College te staan. De boom leunde rustig tegen het gebouw, zonder risico voor de omgeving. De gemeente is in kennis gesteld om de boom te laten verwijderen, ook dit was geen klus voor de brandweer.
Queridostraat

Vervolgens zou aan de Godfried van Bouillonstraat zou ter hoogte van speeltuin Kindervreugd een boom liggen. Hier bleek niks over gelogen; een enorm grote boom (met wortels zo groot dat het zelf klein bomen hadden kunnen zijn) was inderdaad ter aarde gegaan. Inmiddels was het reeds een attractie voor de buurt geworden; vele mensen waren op en in de boom in de weer. Omdat de boom er prima lag en geen risico voor de openbare orde vormde, hebben we deze boom laten liggen. Ook deze is voor de gemeente om op te ruimen.
Godfried van Bouillonstraat 3 Godfried van Bouillonstraat 2 Godfried van Bouillonstraat 1

Na deze melding konden we onze weg vervolgen naar het Wilsonplein. Hier zou bij de speeltuin een tak op scherp hangen in een boom. Ter plaatse bleek de speeltuin volop in gebruik en de tak hing inderdaad in een gebied waar mensen konden komen. In eerste instantie werd gedacht om een redvoertuig in te zetten, maar deze zou zich nergens op kunnen stellen om de klus te klaren. Hierop is een brandweerman voorzien van valbeveiligingsmiddelen de boom in gegaan, waar hij zichzelf heeft gezekerd. Hierna werd een touw om de loshangende tak geworpen, waarna de tak naar de grond kon worden getrokken. Hierna was de situatie weer veilig.
Wilsonplein

Op de terugweg naar huis werden we langs de kruising Eksterlaan/Vergierdeweg gestuurd. Hier zouden losse dakpannen op een dak liggen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk werden we door iemand aangesproken die ons wees op een plek waar eerder op de dag nog dakpannen lagen. Sommige meldingen lossen zichzelf eerder op dan wij ter plaatse zijn…

Onze laatste melding van de dag was weer in Spaarndam. Nabij een tuin aan de Kleinestraat waren een aantal flinke takken gespleten. Collega’s met een redvoertuig waren reeds ter plaatse geweest, maar konden vanwege de locatie van de boom hier niets betekenen. Vandaar dat wij nog een kijkje mochten nemen, maar ook wij konden hier weinig betekenen. Het risico dat de boom bij zaagwerkzaamheden richting woning zou gaan was dusdanig groot, dat we deze klus met prioriteit bij de gemeente hebben aangegeven.

Na deze klus kwamen we de collega’s uit Velsen-Zuid met het redvoertuig nog tegen, welke we van wat drinken hebben voorzien na een kort babbeltje. Hierna zijn we teruggekeerd naar onze kazerne en hebben we de auto en de gebruikte materialen schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende uitruk.

P2000 melding:
08:32:30 26-07-15 P 2 Stormschade ’t Vaartje Spaarndam gem. Haarlem 3230