In alle vroegte werden de brandweerkorpsen van Spaarndam en Velsen-Zuid opgeroepen voor een dier in een put. Dit zou plaats hebben gevonden aan de Ringweg, alwaar de boeren in de stal een stuk van de vloer miste en daaronder hun beesten zagen lopen. De brandweer rukte uit met een tankautospuit, hulpverleningsvoertuig en Officier van Dienst (OvD).
Onderweg werd duidelijk dat er een vloerdeel ingestort zou zijn, waardoor er één of meerdere jonge koeien in het gier zouden zijn beland. Inderdaad; “stront aan de knikker”. Omdat bij mest gevaarlijke gassen vrij kunnen komen (de belangrijkste hierin zijn waterstofsulfide (H2S) en ammoniak (NH3)), werd de stal allereerst betreden door brandweermensen met adembeschermende middelen, welke een meting op beide genoemde stoffen hebben uitgevoerd. Toen bleek dat hier geen sprake was van een gevaarlijke situatie, is men de stal zonder ademlucht betreden. Uiteraard is gedurende de hele inzet de meetapparatuur in de stal gebleven uit oogpunt van de eigen veiligheid.
Allereerst werd er meer ruimte gemaakt om de dieren te kunnen bereiken. Met behulp van de kraan van het hulpverleningsvoertuig (HV) werden meerdere vloerdelen verwijderd, zodat men meer werkruimte kreeg. Dit gaf de mogelijkheid om onder de vloer te gaan verkennen. Een brandweer hees zich in een waadpak en voorzien van adembeschermende middelen is hij op zoek gegaan naar de koeien. Door het bevestigen van een touw om de nek van een koe, wist men deze al vrij snel vast te houden bij de gecreëerde opening. Tijd voor de bevrijding – al bleek dat in de praktijk niet zo makkelijk.
Het plan was om de koe met behulp van de kraan van de HV op te tillen en op het droge te zetten. Echter, de arm van de kraan kon de hoogte niet in, doordat deze tegen de bovenkant van de staldeur aan zou komen. Enkele alternatieve bevrijdingswijzen zijn geprobeerd, echter allen zonder resultaat.
In overleg met de boeren werd buiten nog een opening naar de gierputten gemaakt, voor latere toetreding- of reddingsmogelijkheid. Dit onder toezicht van de nieuwsgierige kalven, welke de hele operatie met grote ogen hebben aanschouwd.
Omdat de meetapparatuur door het gewoel in de mest regelmatig alarm gaf op zowel ammoniak als waterstofsulfide, heeft de OvD de hulp ingeroepen van een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). Ook had de OvD inmiddels georganiseerd dat de interne mens ook verzorgd werd, iets wat geen overbodige luxe is bij dergelijke klussen op zulke tijdstippen.
De inmiddels gealarmeerde en gearriveerde duikers zijn te water stront gegaan om voorbereidingen voor een nieuw plan te treffen. Hierbij werd een hellingbaan gecreëerd, zodat de koeien met behulp van een lier uit de put getrokken konden worden. Helaas bleek ook dit plan niet te werken en kon men wederom een nieuw plan bedenken.
Buiten was ondertussen een pompwagen bezig om de aanwezige mest uit de gierput te pompen, zodat de duikers en dieren wat meer beweegruimte kregen. Omdat het mest enorm dik was, heeft de brandweer water bijgevoegd, om het geheel makkelijker verpompbaar te maken. Tijdens deze werkzaamheden ging de meetapparatuur diverse malen in alarm. Hier werd direct op geanticipeerd in de vorm van extra ventilatie en het dragen van ademlucht.
Na overleg tussen brandweer en de boeren, werd een andere boer uit de buurt gevraagd om met zijn voorlader ter plaatse te komen. De duikers hebben de koe met hijsbanden gefixeerd, waarna de voorlader beide dieren op het droge kon helpen. Al met al een lange inzet, maar wel met het gewenste resultaat. Overigens waren de koeien niet onder de indruk; bekleed met een dikke laag gier stonden zij alweer ongestoord hooi te eten toen de brandweer haar spullen aan het schoonmaken was…
Tijdens deze uitruk werd er alles aan gedaan om de dieren zo snel en gezond mogelijk weer op het droge te krijgen. Maar tijdens zo’n klus worden er uiteraard ook behoorlijk wat grappen gemaakt. Zo rook deze uitruk naar meer, want als het kalf verdronken is dempt men de put. Hoe een koe een haas vangt, is een koe in de kont kijken. En ja, achteraf sprak men van een sch**tklus 🙂
Wist u dat… dit voor de brandweervrijwilligers uit Spaarndam 100ste uitruk van 2015 was?
P2000 meldingen:
Foto’s: George Bakker en Jeffrey Koper
P2000 meldingen:
07:23:38 30-11-15 AGS CONTACT AC KENNEMERLAND AUB
06:56:02 30-11-15 P 2 Dier in put / kelder (koe) (verzorging klein) Ringweg 1 Spaarndam 2410
06:30:49 30-11-15 P 2 Dier in put / kelder (koe) (verzorging klein) Ringweg 1 Spaarndam 3001 1205
04:57:18 30-11-15 P 2 Dier in put / kelder (koe) Ringweg 1 Spaarndam (VK:1) 1292 3230 2470