Jaarwisseling 2017-2018

De jaarwisseling begon voor het Spaarndamse korps rustig. Op de laatste dag van 2017 werd geen beroep gedaan op de vrijwilligers, waardoor men de avond rustig met familie en vrienden kon beleven. Even voor half één ’s nachts werd het Spaarndamse korps door de meldkamer opgeroepen voor de eerste meldingen van 2018.

De eerste melding betrof er een in Haarlem; op de kruising Oudeweg/Gedempte Oostersingelgracht zou een buitenbrand woeden. Halverwege de rit werd door de meldkamer verzocht om de rest van de rit onder spoed uit te voeren. Ter plaatse troffen wij echter geen brand aan.

Direct na de melding op de Oudeweg mochten wij met spoed naar de Hendrik Figeeweg, alwaar er een buitenbrand zou woeden. Er werden flinke vlammen vanaf de overkant van het Spaarne gezien, waardoor de angst leefde dat de brand over zou slaan naar het aangrenzende bedrijfspand. Ter plaatse bleek het te gaan om een vuilcontainer welke in brand is gegaan. Met een straal hoge druk werd de brand snel geblust.

De derde melding betrof een brand in een container in Spaarndam. Aan de Spaarnekade kwam er rook uit een ondergrondse afvalcontainer. Ter plaatse werd de container voorzien van een grote hoeveelheid water, om het brandproces te stoppen. Aan de horizon konden de bluslieden naar het vuurwerk kijken, terwijl men door een vriendelijke buurtbewoner werd voorzien in oliebollen.

Na de containerbrand werd teruggekeerd naar de kazerne. Het blusvoertuig was nog niet goed en wel op de kazerne, of men mocht uitrukken naar de Spaarndamseweg, voor een buitenbrand op het parkeerterrein van een studentenflat. Door de harde wind ontstond er een soort vliegvuur wat richting bosschages en auto’s waaide. Ter plaatse bleek het een kleine brand tegen een bouwcontainer, welke met een straal hoge druk snel geblust was.

De laatste melding betrof wederom een rokende ondergrondse vuilcontainer aan de Cornelis Visserstraat in Spaarndam. Bij het openen van de container waren er nog vlammen te zien, waardoor met een straal hoge druk de brand snel kon worden geblust. Ook op dit adres werden de brandweerlieden voorzien van oliebollen door een vriendelijke buurtbewoner.

Na deze klus keerde de brandweer definitief terug naar de kazerne.

P2000 meldingen:
01:44:32 01-01-18 P 2 Buitenbrand Spaarndamseweg Haarlem 12GG08 123230
00:23:18 01-01-18 P 2 Buitenbrand Oudeweg Gedempte Oostersingelgracht Haarlem 12GG03 123230