Wateroverlast

Dinsdagavond zijn door stortbuien in verschillende plaatsen in het land vele meldingen van wateroverlast ontvangen. In de regio Kennemerland werden vooral Zandvoort en Haarlem zwaar getroffen door het noodweer.

Brandweer Spaarndam werd even om half 7 ’s avonds gealarmeerd voor een wateroverlast op de Pol. Aldaar was een woning onder water gelopen, nadat een klokpomp van de bewoners door kortsluiting gestopt was met functioneren. De brandweer heeft hier geassisteerd om het meeste water naar het Spaarne te verpompen. Voor verdere afhandeling van de schade werd Salvage ingeschakeld voor de bewoners.

Foto’s
Foto’s: George Bakker

Na deze melding werd doorgereden naar een ander adres op de Pol, waar ook wateroverlast was. Hier bleek voor de brandweer niet te doen.

Een telefonische aanzegging zorgde dat wij hierna naar SpaarneBuiten reden, alwaar een bouwput vol was gelopen met water. Omdat alle omliggende sloten door de buien vol waren, konden we het water nergens naartoe verpompen. Een voorbijganger reed zichzelf door de consternatie vast in de berm; deze hebben wij met behulp van de tankautospuit weer op de weg geholpen.

Foto’s
Foto’s: George Bakker

Na deze hulpverleningen in Spaarndam werd koers gezet naar Haarlem, waar twee meldingen in de Nachtegaalstraat en meldingen in de Bamtamstraat, Besoekistraat, Schoterweg, Marnixstraat en Schoterweg werden aangedaan. In alle gevallen bleek het water reeds weggelopen te zijn, met her en der wel waterschade als gevolg, maar geen werk voor de brandweer.

In de Queridostraat ware ook twee meldingen, waarbij de ene melding door slimme zelfredzaamheid van de bewoners zo goed als verholpen was. De andere melding was ook bij een zelfredzaam gezin met slimme oplossing om schade te minimaliseren, maar doordat zij op het laagste punt in de buurt lagen, was de zelfgemaakte oplossing niet voldoende. De brandweer heeft hier met behulp van een klokpomp het ergste water weggepompt.

Na de meldingen in Haarlem keerden we terug naar het eigen dorp, alwaar in een woning aan de Boezemkade ook inzet werd gedaan met meerdere klokpompen, nadat de eigen klokpompen het niet meer aankonden en zelfs defect waren geraakt. Tijdens het lange pompen hebben we ook een grote pomp weer aan de praat weten te krijgen, waardoor de overlast snel kleine vormen aannam. Na ongeveer 45 minuten pompen, konden we ook hier de zaak overdragen aan de bewoners.

Tot slot zijn we nog in woningen aan in de Christiaan Bruningsstraat en aan het Visserseinde geweest, alwaar de brandweer niets kon betekenen.

Rond half twaalf ’s avonds waren wij weer terug op de kazerne.

P2000 melding
18:35:12 01-10-19 P 2 BNH-08 Wateroverlast Pol Spaarndam gem. Haarlem 123230