Jaarwisseling 2019-2020

Brandweer Spaarndam heeft een rumoerige jaarwisseling achter de rug. Op 31 december werd tweemaal uitgerukt, om vervolgens het nieuwe jaar met vijf uitrukken te beginnen. Hieronder een kort verslag van de jaarwisseling 2019 – 2020.

Oudjaarsavond werd de blusploeg opgeroepen voor een autobrand aan het Dorpsplein in Haarlemmerliede. Aldaar zouden meerdere auto’s in brand staan, waaronder een elektrisch voertuig. Onderweg bleek dat de eenheid van Haarlem-Oost ook gealarmeerd was. Met de inzet van twee tankautospuiten werd korte metten gemaakt met de felle brand, waarbij uiteindelijk drie voertuigen uiteenlopende schades door de brand hebben opgelopen. Na deze klus werden op locatie de collega’s voorzien van nieuwe kleding in het kader van arbeidshygiëne. Het incident is overgedragen aan de Politie.

Vlak voor 10 uur ’s avonds kwam de tweede melding van een erf aan de Lageweg (Spaarndam). Alhier zou een een holle boom aan het roken zijn, mogelijk door de betrekking van vuurwerk. Op het erf was het door een feest gezellig druk en werd de brandweer met grote interesse ontvangen. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld en werd de brand geblust met water en schuim. Omdat de boom in een dermate slechte staat verkeerde, is het advies gegeven om de boom te laten inspecteren door een boomverzorger. Tevens is het gebied rond de boom afgezet. Hierop keerde de ploeg huiswaarts, om met het thuisfront de jaarwisseling mee te kunnen maken.

Om half één ’s nachts ging de pieper voor de eerste uitruk van 2020. Het zou een uitruk worden naar de Berlagelaan (Haarlem) voor een afvalbrand. Onderweg naar het incident werd contact gezocht met de Politie, waarbij de brandweer te horen kreeg dat de brand met een schep zand inmiddels geblust was.

Hierop kon de blusploeg doorrijden naar de J.J. Hamelinkstraat (Haarlem) voor een afvalbrand op straat. Deze brand leverde mogelijk gevaar op voor geparkeerde auto’s. Restanten van vuurwerk werden hier geblust, zodat het verkeer weer doorgang kon vinden.

Na deze blusklus werd wederom koers gezet naar de Berlagelaan (Haarlem), waar de blusploeg zich bij de Mobiele Eenheid van de Politie mocht voegen om op de Berlagelaan en Fien de la Marstraat twee branden te blussen, om de straat weer begaanbaar te maken en overslag op auto’s te voorkomen.

Inmiddels was het waterpeil van het blusvoertuig wat gezakt, dus wilde men water gaan tanken. De volgende melding zou in het eigen dorp zijn; een container in de Kuyperstraat. Echter, onderweg naar Spaarndam stuurde de meldkamer de blusploeg naar Ruigoord (Amsterdam) voor een woningbrand. Aldaar was brand in een woning geconstateerd, en de benedenverdieping vulde zich al snel met rook. Er zou niemand aanwezig zijn. Ter plaatse werd direct toegang geforceerd tot het pand, waarna een snelle inzet met een straal hoge druk een blussing wist te realiseren. Nadat het pand enigszins geventileerd was, bleek dat er vermoedelijk een slaapbank gebrand heeft. Na de blus-, ventilatie- en controlewerkzaamheden werd het pand overgedragen aan de buren. Voor verdere afhandeling van de schade is Salvage opgeroepen. Wederom werden nieuwe pakken besteld, welke geleverd zouden worden op de kazerne in Spaarndam.

Na deze woningbrand werd (nogmaals) koers gezet naar Spaarndam, waar in de Kuyperstraat inmiddels geen sprake meer bleek van een rokende container. Hierop zijn de bluslieden teruggekeerd in afwachting van de collega’s van de arbeidshygiëne.

Met een aantal diverse klusjes is de jaarwisseling voor de Spaarndamse brandweer goed verlopen. Mede door een prettige samenwerking met de Politie kon veilig en snel worden gewerkt.