Nieuws 2013

30-09-2013 Omnummering tankautospuit: 742 wordt 3230
31-08-2013 Geslaagde open dag!
06-06-2013 Nieuwe dienstbus voor post Spaarndam
08-03-2013 Voertuigwissel, oude 742 actief in de Filippijnen
01-01-2013 Terugblik op 2012


30-09-2013 – Omnummering tankautospuit: 742 wordt 3230

Met ingang van vandaag, maandag 30 september, wordt de tankautospuit van Spaarndam niet meer aangesproken als “742”, maar gaat deze door het leven als “3230”. Deze wijziging is het directe gevolg van het Nationaal Nummerplan Brandweer Nederland, wat momenteel ook binnen de Veiligheidsregio Kennemerland wordt doorgevoerd.

Het doel van het Nationaal Nummerplan Brandweer Nederland is om een landelijk materieelnummerplan te krijgen welke onder beheer komt van het Landelijk Netwerk Materieel, zodat dit ook periodiek wordt geactualiseerd. De toekomstgedachte is dat er in Nederland voor alle operationele brandweermaterieel een eenduidige nummering komt wat de herkenbaarheid bij (grootschaliger) inzet vergroot en de coördinatie inzichtelijker maakt.

Bijbehorend aan de omnummering van onze tankautospuit, zijn er ook nieuwe portofoons geïnstalleerd in het voertuig. De portofoons welke voorheen werden gebruikt zaten aan het einde van hun levensduur en zijn vervangen door een nieuw type portofoons.


24-09-2013 – Polderloop 2013

Het 15e Spaarndamse dorpsfeest, wat op 18 tot en met 22 september gehouden werd, werd op de zondag afgesloten met de polderloop. Hierbij assisteerde de brandweer van Spaarndam samen met de jeugdbrandweer Halfweg-Zwanenburg.

De brandweer zorgde op het finishterrein voor een modderige bende, waar de polderlopers zich doorheen moesten zien te werken voordat zij de finish bereikten. De jeugdbrandweer heeft bij de start, verzorgd door burgermeester Heiliegers, voor een waterspektakel gezorgd.

Mede dankzij het goede weer, kan worden teruggekeken op een mooie en drukbezochte polderloop.

Foto’s
Foto’s: Brandweer Spaarndam
   
   


31-08-2013 – Geslaagde open dag!

Zaterdag 31 augustus werd de open dag van Brandweer Spaarndam gehouden. Mede door het mooie weer en de grote belangstelling, kan worden teruggekeken op een succesvolle dag.

Voor de bezoekers stond op het parkeerterrein bij het dorpshuis een aantal voertuigen (hoogwerker, hulpverleningsvoertuig, tankautospuit, AYMA-pomp en AYMA-monitor en de Bolneus – een brandweer oldtimer). Er werden een aantal demonstraties gegevens waarbij bezoekers werd uitgelegd hoe de brandweer te werk gaat bij het openknippen van auto’s. De belangstelling hierbij was erg groot. De Reddingsbrigade heeft bezoekers de mogelijkheid geboden om rond te varen over het IJ, waar veel gebruikt van werd gemaakt. Voor de jeugd was, naast het druk bezochte springkussen, er de mogelijkheid om bij de jeugdbrandweer een spuitdiploma te behalen.

Mocht je interesse hebben om de Spaarndamse brandweer te versterken, neem dan gerust contact met ons op!

Foto’s
Foto’s: George Bakker
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Foto’s en video: Bas Idema
   
   
   


06-06-2013 – Nieuwe dienstbus voor post Spaarndam

Sinds vandaag heeft post Spaarndam de beschikking over een nieuw dienstvoertuig. Omdat de 688 al op leeftijd was en eigenlijk al afgeschreven was, is er een nieuwe bus voor post Spaarndam besteld. Vandaag is de 12-3201, het roepnummer van het voertuig, aangekomen op post Spaarndam. Bekijk op deze pagina meer informatie over onze nieuwe aanwinst.
12-3201


08-03-2013 – Voertuigwissel, oude 742 actief in de Filippijnen

Het Spaarndamse brandweerkorps beschikt sinds deze week over een ander voertuig. De dienstbus met roepnummer 788 is vanwege de hoge leeftijd afgeschreven. Als vervangend voertuig is hiervoor een dienstbus met roepnummer 688 in de plaats gekomen. De 688 heeft hiervoor dienst gedaan bij Post IJmuiden, alwaar men een nieuwe dienstbus in gebruik heeft genomen. Voor post Spaarndam is ook een nieuwe bus besteld, maar de verwachting is dat deze medio juli pas geleverd wordt. Tot deze tijd zal de 688 dus dienst doen bij post Spaarndam.

 

Ander voertuignieuws: Eerder deze maand is de voormalige 742 overgedragen aan de ERUF (Emergency Rescue Unit Foundation) in Cebu City, Filippijnen.
ERUF (Emergency Rescue Unit Foundation) is een particuliere organisatie voor hulpverlening in Cebu City. Het contact met deze organisatie ontstond door een donatie van twee ziekenwagens uit de gemeente Haarlemmermeer. Daarna zijn er nog een aantal voertuigen geschonken aan de hulpverleningsorganisatie. Medewerkers van de Haarlemmermeerse brandweer en ambulancedienst reizen regelmatig naar Cebu City om trainingen te geven. Het doel van de samenwerking is het opleiden van brandweer- en ambulancepersoneel en hen te leren hoe ze verscheept materieel, materiaal en apparatuur moeten gebruiken en onderhouden.

Deze herinzet van brandweervoertuigen is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband tussen de gemeente Haarlemmermeer en Cebu City. Bekijk voor meer informatie over ERUF en het samenwerkingsverband tussen Cebu City en de gemeente Haarlemmermeer deze site.


Foto: Jeffrey Koper


01-01-2013 – Terugblik op 2012

De brandweer Spaarndam kan terugkijken op een goed verlopen 2012. Het afgelopen jaar werd het aantal postleden met twee personen uitgebreid, waarvan één vrouw. De eerste binnen brandweer Spaarndam. Ook zijn twee mogelijk nieuwe postleden in het najaar 2012 mee gaan lopen om te kijken of de brandweer wat voor hun is. Wij hopen deze mensen komend jaar aan te mogen nemen.

Ook op het gebied van opleidingen was 2012 een vruchtbaar jaar. Zo werden onder meer twee personen opgeleid tot brandweerchauffeur, werd door iemand gestart met de opleiding manschap en werd gestart door iemand met de vierjarige opleiding tot bevelvoerder.

Elke donderdagavond werd door de Spaarndamse postleden geoefend. Dit om de ervaring en kennis op peil te houden en voorbereid te zijn op mogelijk incidenten. Wekelijks werden de basisvaardigheden (als lopen met adembescherming, het openknippen van voertuigen,
levensreddend handelen, en meer) beoefend. Ook stonden enkele grotere (samenwerkings)oefeningen op het programma. Hierbij valt te denken aan pelotonsoefeningen (inzet van 4 brandweereenheden en officier van dienst), oefeningen voor tankbrandbestrijding (AYMA) en gezamenlijke oefeningen met de buurpost Halfweg-Zwanenburg.

Het aantal incidenten in 2012 steeg naar 70 stuks. Een nieuw record voor de brandweerpost Spaarndam. In het nu vierjarige zelfstandige bestaan verdubbelde het uitrukaantal bijna (2009: 37, 2010: 35, 2011: 56). Een aantal bijzondere uitrukken in 2012 waren de grote branden in Velsen (1 januari en 10 maart), de inzet bij een treinongeval in Amsterdam (21 april), een grote brand in Haarlem (13 mei), de preventieve inzet van AYMA bij Oiltanking in Amsterdam (18 augustus) en de inzet in Amsterdam bij een grote brand (5 december).

Al met al kijken de postleden van Spaarndam terug op een bewogen jaar, waarbij veel voor de burgers van Kennemerland en omgeving betekend is. Wij zijn benieuwd wat 2013 ons gaat brengen.

Klik hier voor een samenvatting van onze incidenten in 2012.

– – –

Oudere nieuwsberichten kunt u via het menu aan de bovenzijde van de site terugvinden.