Nieuws 2010

21-08-2011 Teambuilding
19-08-2011 Sail-In
04-06-2011 Bezoek peuterspeelzaal
24-04-2011 Open dag post Spaarndam succesvol verlopen
06-01-2011 Huldiging jubilarissen brandweerposten Spaarndam, Halfweg en Zwanenburg
01-01-2011 Jaaroverzicht 2009


21-08-2010 – Teambuilding

Zaterdag 21 augustus heeft post Spaarndam de jaarlijkse teambuildingsdag gehouden. Doel van de dag is om de onderlinge band tussen de brandweermensen te versterken.

Zaterdagochtend werd om 7.00 uur vertrokken vanaf Spaarndam naar Den Helder. Daarvandaan ging de club met de boot richting Texel. Op Texel aangekomen werd met de solex een rondrit over het eiland gemaakt. Middels een GPS moesten diverse locaties aangedaan worden. Om 12.00 uur stond in restaurant Paal 9 een goede lunch klaar. Daarna was het ’s middags powerkiten op het strand. Dit is hangen aan een vlieger, waarmee je je voort kunt laten bewegen over het strand. Na een paar uur te powerkiten nog even op het terras tot rust gekomen en weer op de solex terug naar de boot. Als afsluiting heeft de groep in Fort Kijkduin lekker onbeperkt gewokt.

De hele ploeg kijkt terug op een zeer geslaagde en vermoeiende dag. Een goede nachtrust zal een ieder zeker nodig hebben gehad. De organisatoren voor volgend jaar zijn geloot. Dus post Spaarndam kijkt nu al uit naar 2011!

Foto’s:
19-08-2010 – Sail-In

Donderdag 19 augustus vond de Sail-In parade plaats op het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Amsterdam.

Om de veiligheid van de duizenden bezoekers deze dag te kunnen garanderen stond op het pontplein Buitenhuis de TS 742 van post Spaarndam gestald. De brandweer moest één keer in actie komen ter assistentie bij een reanimatie van een onwel geworden persoon. Deze is met onbekend letsel naar een ziekenhuis in de regio vervoerd.

Foto’s:
Foto’s: Jeffrey Koper

04-06-2010 – Bezoek peuterspeelzaal

Vrijdag 4 juni heeft de brandweer Spaarndam een bezoek gebracht aan de kinderen van peuterspeelzaal “Het Brinkertje”.

’s Ochtends om 10.00 uur zaten 16 kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar met spanning te wachten op de komst van de brandweer. Het is toch best wel spannend om naar de brandweer te mogen kijken met de grote rode auto. Na een kort welkom in de klas zijn alle kinderen hand in hand naar de brandweerauto gelopen. Hier mochten zij lekker in zitten en spuiten met water. Voor de kinderen een groot festijn.

Na ruim een uur alles gezien gingen de kinderen terug naar de peuterspeelzaal. Hier kregen zij allemaal nog een brandweerdiploma, kleurplaat en ballon.

Foto’s:


24-04-2010 – Open dag post Spaarndam succesvol verlopen

De open dag van de brandweer Spaarndam heeft vier nieuwe potentiële vrijwilligers opgeleverd en was daarmee succesvol verlopen. Op de open dag konden de bezoekers de nieuwe brandweerwagen van Spaarndam bezichtigen, varen met de reddingsbrigade en zelf ervaren hoe het is om een auto open te knippen.

Zaterdag 24 april heeft de brandweer Spaarndam tijdens haar open dag vol trots de nieuwe bluswagen van het korps aan het publiek gepresenteerd. Na lang wachten was het eindelijk zover dat men de nieuwste aanwinst voor de post geleverd kreeg. De oude auto van de post was hard aan vervanging toe na 20 jaar trouwe dienst. Eind mei 2010 zal de auto officieel in ontvangst worden genomen en daarmee kan de brandweer Spaarndam weer jaren vooruit.

Op de open dag was naast de nieuwe auto veel te doen voor jong en oud. Zo kon met onder andere zelf diverse sloopauto’s open knippen met het specialistische gereedschap dat de brandweer hiervoor in haar bezit heeft. Op deze manier konden bezoekers ervaren hoe het is om personen uit een auto te halen naar een verkeersongeval. De reddingsbrigade gaf de mensen de gelegenheid om mee te varen in hun snelle boten op het Binnen IJ. Dankzij het mooie weer stonden de mensen in lange rijen om hiervan gebruik te maken. Ook de brandwondenstichting was dit jaar van de partij om mensen voorlichting te geven over de gevaren van verbranding en voor het geven van tips in geval van brandwonden.

Voor de jonge toekomstige brandweerlieden in de leeftijd tot 8 jaar was de Jeugdbrandweer van Halfweg-Zwanenburg aanwezig. Samen met de jeugdbrandweer konden de kinderen hun brandweerdiploma halen. Voor de allerkleinste stond een springkussen klaar om eens lekker de energie kwijt te kunnen.

’s Middags rond drie uur kwam er een einde aan de open dag. Een viertal Spaarndammers heeft zich gedurende de dag aangemeld om eens nader te praten over een mogelijke rol als toekomstig brandweerman in Spaarndam. Deze mensen zullen binnenkort uitgenodigd worden om één of meerdere oefenavonden bij te wonen.

Foto’s:
Foto’s met dank aan Rick de Vries en Martien van Woerkom
Voor de mensen die niet in de gelegenheid waren de open dag te bezoeken: ook in 2011 komt er weer een open dag. Dan in het kader van het twaalf en half jarig jubileum van post Spaarndam. Mochten mensen als nog interesse hebben om ook brandweerman of -vrouw te worden in Spaarndam: bellen met de ploegchef op 06-55867562 kan altijd.

 


16-01-2010 – Huldiging jubilarissen brandweerposten Spaarndam, Halfweg en Zwanenburg

Zes jubilarissen vierden zaterdag 16 januari dat zij 12½ jaar in brandweerdienst waren.

Zij waren hiervoor bij elkaar gekomen in brandweerpost Halfweg met de collega’s van de posten Spaarndam, Halfweg en Zwanenburg. Ook postcommandant Albert Vermeij, districtscommandant Mario Schoonderwoerd, burgemeester Theo Weterings en locoburgemeester Marty Vink waren aanwezig.

De jubilarissen Maarten Derkzen van Angeren en Richard Hoenderdos (beide van post Spaarndam) en Theo Janssen, Hans van Zurk en Johny Hendriks (post Halfweg-Zwanenburg) ontvingen uit handen van burgemeester Weterings de oorkonde voor het 12½ jarig dienstverband. Locoburgemeester Vink speldde de jubilarissen de bijbehorende versierselen op. Van de jubilarissen kon door vakantie één collega, Jelle Moerkerken (Halfweg-Zwanenburg) niet aanwezig zijn.

Ritchie Trompert, (oud)commandant sprak de jubilarissen één voor één toe, waarbij hij aangaf wat een ieder voor de brandweer betekent. Als blijk van waardering ontving elke jubilaris namens het korps een fotocollage, waarop een bij de persoon passend voertuig was afgebeeld.

Joost Prinsen (plaatsgenoot) was speciaal voor deze avond gekomen om een column voor te dragen. In het Haarlems Dagblad stond in december 2008 een column genaamd ‘Hitchcock in Halfweg’. Naar aanleiding van een uitruk van de brandweer, waarbij hij binnen 50 seconden de brandweer de weg op zag gaan, schreef hij deze column. Reden voor de brandweer om hem deze feestelijke avond te vragen wat uit eigen werk voor te dragen.

Foto’s:

01-01-2010 – Jaaroverzicht 2009
In 2009 is de brandweer Spaarndam 37 keer de weg opgegaan voor brandbestrijding en hulpverlening. Het was over het algemeen een goed jaar voor de Spaarndamse brandweerpost.

2009 kende voor Spaarndam een aantal hoogte- en dieptepunten. Als hoogtepunt kan de open dag in mei genoemd worden, die een aantal nieuwe vrijwilligers opleverde. Hiermee kan de post een betere brandweerzorg leveren, al zijn nog steeds nieuwe mensen nodig voor een optimale brandweerzorg. Een ander hoogtepunt was de bestelling van de nieuwe brandweerauto van Spaarndam. Dit is ook meteen een dieptepunt, want half 2009 bleek de bepakking een probleem. Deze is tot op heden nog niet besteld, wat de aflevering van de auto aanzienlijk vertraagt. Een derde hoogtepunt was de wedstrijdploeg. Zij wisten in oktober de 3de plaats te behalen op de regionale wedstrijden te Heemstede.

Al met al kan geconcludeerd worden dat 2009 een positief jaar was voor de brandweer van Spaarndam. Benieuwd wat 2010 zal brengen.