P2000

P2000 is een systeem dat door overheidsinstanties zoals de politie, brandweer, ambulances en diverse andere hulpdiensten wordt gebruikt om tekstberichten te versturen en ontvangen.

Met een semafoon (ook wel pager of pieper genoemd) kunnen personen die onderdeel uit maken van een hulpdienst de berichten die voor hem of haar bestemd zijn ontvangen. Een brandweerman of -vrouw kan zo bijvoorbeeld gewoon thuis worden opgeroepen als er ergens brand is. De brandweerman of -vrouw ontvangt alleen een bericht indien dat bericht aan hem of haar gericht is. Brandweer Spaarndam maakt gebruik van pagers van het type PreCom.

Een P2000-pager reageert als het een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde capcode. In het geheugen van een pager kunnen meerdere capcodes geprogrammeerd worden. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer en identificeert de bedoelde ontvanger. Het voordeel is dat er meerdere ontvangers hetzelfde nummer kunnen hebben, men “luistert” naar berichten met een bepaalde capcode. De opzet van het systeem is dat de benodigde eenheden of personen gealarmeerd kunnen worden zonder dat er te veel mensen opgeroepen worden.

Onderstaande capcodes zijn voor post Spaarndam in gebruik:

Omschrijving Code
Ploegchef 0107902
Bevelvoerders 0107910
Blusploeg 0107911
Lichtkrant kazerne 0107982
Brugwachter Grote Sluis 0127875
Proefalarm regionaal 0106999