Oefeningen en wedstrijden 2011

25-08-2011 Oefening bij garagebedrijf Spijker
07-07-2011 Samenwerkingsoefening BHV Albert Heijn Spaarndam
04-06-2011 Organisatie gewestelijke wedstrijden klasse 112 Spaarndam
26-05-2011 Oefening ongeval Noordzeekanaal
28-04-2011 OGS-oefening
09-04-2011 Wedstrijden klasse 112 Alkmaar
14-03-2011 Pelotonsoefening HV


25-08-2011 Oefening bij garagebedrijf Spijker

Op donderdag 25 augustus heeft de brandweer Spaarndam een gecombineerde brand & hulpverleningsoefening gehouden bij Garage Spijker aan de Kerkweg in Spaarndam.

Het scenario was als volgt: door snijbrandwerkzaamheden aan een personenauto vat deze vlam. De eigenaar/monteur van de garage belt de brandweer en wil daarna zelf nog een bluspoging ondernemen. In de haast om een brandblusser te pakken let hij echter niet op. Hij stapt in een smeerkuil, komt ongelukkig terecht en hij raakt bewusteloos. De brand breidt zich uit naar de buitenzijde van het bedrijf.

Bij aankomst van de brandweer werd snel een straal hoge druk buiten op de brand ingezet. Nadat de vlammen hier gedoofd zijn kan de snijbranderset worden weggehaald en kan de autobrand binnen geblust worden. Na een zoekactie wordt het slachtoffer in de smeerkuil gevonden en kan deze op een wervelplank worden gelegd. Met het complete team kan het slachtoffer gered worden en is het incident meester.

Foto’s:
Foto’s: Jeffrey Koper
07-07-2011 Samenwerkingsoefening BHV Albert Heijn Spaarndam

Donderdagavond 7 juli heeft de vrijwillige brandweer Spaarndam samen met de BHV van de Albert Heijn in Spaarndam een ontruimingsoefening gehouden.

Het scenario voor de oefening was dat buiten naast de winkel brand was ontstaan in de opslag. De brand, welke zich uitbreidde naar het kantoor van de winkel, gaf zoveel rook dat de BHV besloot de winkel te ontruimen.

Voor de oefening waren medewerkers van de Albert Heijn in Spaarndam en die van de vestiging aan de Eksterlaan van Haarlem uitgenodigd. Beide filialen van Han Bouwens konden op deze manier oefenen. Een deel van de medewerkers verzorgde de rol van personeel en een ander deel die van winkelend publiek. De oefening begon om 20.15 na sluitingstijd van de winkel. Rond 21.00 uur was de oefening afgelopen en konden de leerpunten met een ieder besproken worden.

Foto’s:
Foto’s: Brandweer Spaarndam

Video
Video: Brandweer Spaarndam


04-06-2011 Organisatie gewestelijke wedstrijden klasse 112 Spaarndam

Zaterdag 4 juni organiseerde de post Spaarndam samen met post Halfweg-Zwanenburg gewestelijke wedstrijden. De wedstrijden werden georganiseerd in het kader van 90 jaar brandweerzorg in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In Halfweg-Zwanenburg werd de klasse TAS-HD baan georganiseerd. Spaarndam had de organisatie van de klasse 112 baan. Dankzij het mooie weer was de dag erg geslaagd.

Het scenario in Spaarndam was als volgt:
Aan de Dr. W. Nijestraat in Spaarndam staat een aantal winkelpanden. Van deze panden staat het grootste deel leeg. Op nummer 85 bevindt zich de voormalige slagerij. Het pand is opnieuw verhuurd en men is gestart met de verbouwing hiervan.

In totaal is men drie personen aan het werk in het pand. Één persoon is bezig met soldeerwerkzaamheden achter in het pand aan de achterzijde van de koelcel. De twee anderen zijn bezig met het aanbrengen van een raggelwerk. Zij gebruiken daarvoor een spijkerpistool.

Omdat de auto waarmee men is gekomen een lekke band heeft stelt één van de twee medewerkers die met het raggelwerk bezig is zijn collega voor de band vast te wisselen. Zijn collage vind dit goed. Hij kan zelf ook wel even de latten vasthouden en vastzetten met het spijkerpistool.

Terwijl alle drie de mannen op een verschillende plek bezig zijn, gaat er bij het solderen wat mis. Er ontstaan brand. De man schreeuwt naar zijn collega’s dat er brand is en hij sprint weg om de brandblusser te halen. Hij ziet hierbij de naar beneden staande trap van de vliering over het hoofd. Hij knalt er tegenaan en valt versuft neer op de grond.

De man die op de binnenplaats bezig is met het wisselen van de lekke band heeft ontdekt dat er twee lekke banden zijn. Omdat hij toch eind van de dag naar huis wil gaan wil hij daarom beide banden van de auto halen. Omdat er geen krik is heeft hij de auto met een balk op getild en na het weghalen van het achterwiel met een balk onderstopt. Daarna begint hij aan het voorwiel. Doordat zijn collega binnen roept dat er brand is, let hij even niet op en gaat er wat mis. De balk waarmee hij de auto optilt schiet weg en hij komt vast te zitten met zijn voet onder de auto.

De man binnen die met het spijkerpistool bezig is schrikt ook van het geschreeuw dat er brand is. Hij schiet een spijker dor zijn hand en hij zit nu vast aan het raggelwerk.

Een kind dat naast het pand aan het voetballen is hoort geschreeuw is gaat kijken bij het ongeval. Hij wordt door de man die bekneld zit gevraagd naar huis te fietsen en zijn ouders te vragen hulp te bellen. Het kind vertelt thuis aan zijn moeder dat bij de oude slagerij een man vast zit. De vader van het kind belt 112, waarop de hulpdiensten gealarmeerd worden voor een persoon bekneld onder een auto. Nadat 112 gebeld is gaat de vader richting het ongeval om te kijken wat er precies aan de hand is.

Foto’s:
Foto’s: Jeffrey Koper & George Bakker


 Video
Video’s via YouTube26-05-2011 Oefening ongeval Noordzeekanaal

Donderdagavond 26 mei nam de post Spaarndam met 2 tankautospuiten deel aan de multidisciplinaire oefening “Splash”. Hulpdiensten van de brandweer, politie, GHOR, Rijkswaterstaat en de Havendienst namen aan de oefening deel.Op het Noordzeekanaal was de pont in aanvaring gekomen met een vrachtschip, waardoor meerdere gewonden waren gevallen.

De melding was een aanvaring op het Noordzeekanaal tussen twee schepen ter hoogte van de Kruithaven. Ter plaatse bleek dat de pont was geramd door een vrachtschip. In de paniek waren vier slachtoffers in het water gesprongen. Twee hiervan waren zelf naar de kant gezwommen, twee anderen werden vermist. Verder waren op de pont ook diverse slachtoffers, als ook op het vrachtschip. Van een vrachtwagen die op de pont stond waren vier vaten met giftige pesticiden in het water gevallen. Door een goede samenwerking tussen de brandweer, GHOR en havendienst konden de slachtoffers snel gestabiliseerd worden en naar de kant worden overgevaren. Nadat de pont en vrachtschip verder doorzocht waren was het voor de brandweer klaar. Rijkswaterstaat was ondertussen alvast bezig een oliescherm rond de schepen aan te brengen. Dit zodat vrijgekomen oliën zich niet verder konden verspreiden. Na een inzet van 2 uur was de klus geklaard en kon een ieder terug kijken op een geslaagde oefening. De onderlinge samenwerking en communicatie tussen de diverse hulpdiensten verliep goed.

Foto’s:
Foto’s: Jeffrey Koper

28-04-2011 OGS-oefening

Donderdagavond 28 april stond de oefenavond in het teken van OGS. De brandweer werd opgeroepen voor een vreemde lucht in een winkelpand. Ter plaatse bleek dat twee stoffen waarmee schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd werden met elkaar in contact waren gekomen. Hierdoor was een prikkelende stof vrijgekomen en hadden twee slachtoffers last van hun ogen. Na een snelle redding in bluskleding moest het incident gestabiliseerd worden door de vrijgekomen vloeistof in te dammen. Beschermd door chemiepakken ging de brandweer naar binnen. Na nog het pand geventileerd te hebben zat de oefening erop en kon de nabespreking plaats vinden.

Foto’s:
Foto’s: Brandweer Spaarndam


09-04-2011 Wedstrijden klasse 112 Alkmaar

De wedstrijdploeg van de post Spaarndam heeft zaterdag 9 april de zevende plaats behaald op de provinciale wedstrijden in de klasse 112. Onder auspiciën van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité organiseerde de brandweer Alkmaar twee wedstrijdbanen. Één in de klasse TAS-HD en één in de klasse 112. Op beide banen mochten de beste drie ploegen door naar de gewestelijke wedstrijden.

Op de klasse 112 baan kregen de ploegen de melding van een ongeval op een bedrijf waarbij iemand van hoogte gevallen was. Ter plaatse aangekomen trof men een bouwkraan aan, waartegen een vrachtwagen was aangereden. Hierdoor was een medewerker die in de kraan onderhoudswerkzaamheden verrichte naar beneden gevallen. Hij hing in zijn valbeveiliging op enkele meters van de grond. Naast de kraan trof men ook een vloeistofbrand aan, welke doorgeslagen was naar binnen in een loods. De bij de onderhoudswerkzaamheden gebruikte snijbrander had men in de paniek laten vallen en deze had een plas met diesel ontstoken.

De gewenste inzet was dat de ploegen de brand afbluste met lagedruk schuim. Daarna kon een slachtoffer binnen gered worden. Als laatste kon dan met een handladder het slachtoffer dat in de kraan hing bevrijdt worden.

Door een communicatiestoring en een interpretatiefout dacht de ploeg van Spaarndam dat zij met schuim werkte, wat water bleek te zijn. Oorzaak is dat op de Spaarndamse auto geen lagedruk schuim aanwezig is, maar een hogedruk schuimsysteem. Dat mocht echter niet ingezet worden. De ploegen dachten dat de tussen menger die de jury plaatste het lagedruk schuimsysteem was, echter was dit enkel een luchtsysteem om de slangen te vullen.

Ondanks het slechte resultaat kijkt de ploeg terug op een goede dag. Er zijn vele leermomenten opgedaan, waardoor de brandweer zichzelf weer een stuk heeft verbetert.

Na afloop van de wedstrijden maakte de jury bekend in welke volgorde de ploegen waren geëindigd. Deze rangschikking was als volgt:

Korps Punten (Tech. totaal) Punten (Totaal)
1* Laren 992 1332
2* Middenmeer 722 995
3* Heythuysen 718 983
4 Zeevang 608 857
5 # Hoorn-Centrum 794 1114
6 # Graft de Rijp 3 692 982
7 # Spaarndam 586 852
8 ## Weesp 682 852

De ploegen 5 t/m 8 zijn door reglementaire redenen als laatste geëindigd:
# = Slachtoffer(s) gered, slachtoffer(s) onverantwoord gered, ongeval meester
## = Slachtoffer(s) niet gered, slachtoffer(s) onverantwoord gered, ongeval niet meester

De nummers 1 t/m 3 gaan door naar de 1ste ronde van de gewestelijke wedstrijden.

Foto’s:
Foto’s: Brandweer Spaarndam14-03-2011 Pelotonsoefening HV

In de week van 14 maart 2011 heeft de brandweer Kennemerland grootschalige HV oefeningen in Spaarndam gedaan. Op het wrakkenterrein van de A9 was een groot verkeersongeval geënsceneerd, waarbij zowel overdag als ’s avonds steeds 4 tankautospuiten, 1 hulpverleningsvoertuig en 1 officier van dienst hun handen aan vol hadden.

De tankautospuit van post Spaarndam mocht maandagavond 14 maart als eerste voertuig uitrukken naar het ongeval. Ter plaatse bleek het te gaan om een kettingbotsing, waarbij een touringcar, enkele personenauto’s en een bestelauto waren betrokken. Na opschaling tot zeer groot HV (inzet van 1 peloton brandweer) ging post Spaarndam aan de slag met een personenauto die tegen de bus aan stond. Na ruim anderhalf uur hard werken waren alle slachtoffers bevrijd en kon terug geblikt worden op het verloop van de oefening.

Foto’s:
Foto’s: Jeffrey Koper