Verschillende meldingen van stormschade

Op 18 januari 2018 is om 10 uur ’s ochtends vanwege de harde storm door het KNMI “code rood” afgegeven. Dit bleek voor brandweerkorpsen in heel het land de start van een lange dag met veel meldingen van stormschade.

Het korps uit Spaarndam werd even voor half 11 in de ochtend opgeroepen voor omgevallen bomen aan de Lagedijk te Spaarndam. Ter hoogte van de zeilvereniging was een aantal bomen door de wind omver geduwd. De bomen kwamen hierdoor over de weg terecht, waardoor verkeer onmogelijk was. Na een ruime anderhalf uur zagen was de weg vrij en kon zowel de brandweer als het verkeer haar weg vervolgen.

Rond 12:21 kon het blusvoertuig door naar de Zaanenstraat in Haarlem-Noord. Aldaar was een zinken daklijst losgewaaid. Een brandweerman met valbeveiliging heeft de zinken lijst van de rand van het dak verwijderd en veilig gesteld.

Rond 13:05 werd koers gezet naar het Soendaplein. Bij aankomst van de brandweer bleek er niets meer te redden; een balkon was al in het geheel weggeslagen door de wind.

De Timorstraat was rond 13:13 de bestemming voor de 3230; ook daar was een zinken daklijst losgekomen van een dak. Met dezelfde aanpak als in de Zaanenstraat werd ook deze zinken lijst verwijderd.

Omstreeks 13:37 kwam er melding van stormschade aan de Rijksstraatweg. Ter plaatse bleek er voor de brandweer niets te doen, waarop men door kon naar de Marsstraat. Daar was een boom tegen de gevel van een woning gewaaid. Om verdere schade te voorkomen, is de boom weggezaagd van de gevel.

De Caninefatenstraat was rond 14:14 de volgende bestemming. Aldaar was sprake van schade aan een dak, maar hier kon de brandweer niets betekenen. Daarop werd direct doorgereden naar de Vergierdeweg, alwaar een boom over de weg zou liggen. Deze bleek reeds door de gemeente opgeruimd te zijn.

Op de Vergierdeweg werden we door de collega’s van Haarlem-West Logistiek voorzien van een maaltijd, zodat we de rest van de middag weer met volle energie door konden werken. Na een bezoek aan de eigen kazerne voor klein onderhoud aan de motorkettingzaag en het aflossen van personeel,  werd men om 15:02 naar de Oosterstraat in Haarlem gestuurd.

Ter plaatse bleek er echter niemand thuis. Omdat vanaf de straatzijde ook geen enkel teken van stormschade waarneembaar was, is men doorgereden naar de Van der Aartweg, waar een boom over de weg zou liggen. Eenmaal bij de Van der Aartweg aangekomen bleek deze boom ook al kort gemaakt te zijn door een andere partij. De Kloosterstraat en Vondelweg werden vervolgens afgereden omdat op beide locaties ook stormschade zou zijn, maar daar werd niets geconstateerd.

Omstreeks 16:20 werd wederom koers gezet naar de Timorstraat. Eerder op de dag was er op dit adres al een anders brandweerkorps geweest in verband met losgewaaide zonnepanelen op het dak. Door de aanhoudende wind waren de panelen wederom losgekomen en op de rand van het dak terecht gekomen. Nadat de panelen waren uitgeschakeld, ging een brandweerman gehuld in valbeveiliging en voorzien van elektrisch geïsoleerde handschoenen het dak op om de situatie te beoordelen. Omdat de zonnepanelen defect waren geraakt door de storm, is geadviseerd om deze niet meer in te schakelen tot een installateur de had gerepareerd. De panelen zelf werden provisorisch vastgezet, zodat deze niet meer weg konden waaien.

Vervolgens werd koers gezet naar de Judith Leysterstraat. Daar zou het dak van 2 à 3 woningen losgewaaid zijn. Ter plaatse werd, samen met een medewerker van Stichting Salvage, het dak geïnspecteerd. Duidelijk was dat het dak er slecht aan toe was. Met gebundelde krachten werd de weggewaaide bitumenlaag teruggelegd op het dak, om het geheel in elk geval waterdicht te maken voor de bewoners. Stichting Salvage zal in samenwerking met de bewoners zoeken naar een definitieve oplossing.

Tot slot werd koers gezet naar Spaarndam, waar op het Zijkanaal C een grote conifeer die over het fietspad gewaaid was. Na een flinke zaagklus, was het fietspad weer begaanbaar.

Na deze laatste inzet kon rond kwart over 7 ’s avonds worden teruggekeerd naar de kazerne. Na het gereedmaken en aanvullen van de spullen, kon worden begonnen met de wekelijkse oefenavond.

P2000 melding
10:26:11 18-01-18 P 2 (GG01) Stormschade Lagedijk Spaarndam 123230