Jaarwisseling 2020-2021

De jaarwisseling van oud naar nieuw was voor de Spaarndamse brandweer een relatief drukke. Op het Haarlemse grondgebied was de hulp meer dan eens nodig; 9 maal werd er uitgerukt voor diverse branden.

Rond half 11 ’s avonds werd er uitgerukt naar de Weltevredenstraat, voor een scooter in brand. Aanrijdend werd dit omgezet naar een andere scooterbrand, namelijk op de kruising Spaarnehovenstraat/Spaarndamseweg. Het betrof hier een elektrische scooter, welke eerder op de avond reeds in brand had gestaan, maar nog steeds voor veel rook zorgde.

Aansluitend werd naar de kruising Schotersingel/Van der Vinnestraat gereden, alwaar een ondergrondse container in brand stond. In samenwerking met Spaarnelanden werd de brandende container geleegd in een bakwagen en afgeblust. Dit bleek de laatste uitruk van 2020 te zijn; de blusploeg was uiteindelijk net op tijd thuis om daar de jaarwisseling te vieren.

De eerste alarmering van 2021 betrof een afvalbrand in de Polenstraat te Haarlem. Aanrijdend werd dit omgezet naar de woningbrand op de Turfmarkt. Omdat deze woning voldoet aan een oudbouw-gebied in de binnenstad, werd hierop met 2 blusvoertuigen, een redvoertuig en officier uitgerukt. Haarlem-West was de eerste aankomende bluseenheid en zij hadden verdere assistentie niet nodig.

Hierna werd er rond half 1 koers gezet naar de Zomerkade voor een buitenbrand. Wat afval in combinatie met autobanden zorgde hier voor de overlast. Met een straal hoge druk was de brand hier snel geblust.

De volgende klus was een buitenbrand nabij een gasverdeelstation aan de Prins Bernhardlaan. Hier stond wat klein afval in brand, zonder gevaar voor het gasstation. Ook hier bleek een straal hoge druk voldoende.

Vervolgens werd een container geblust aan de Spijkerboorweg. Echter, de blusploeg werd hier met spoed weggeroepen door de meldkamer voor een scooterbrand. De scooter zou naast een auto staan, welke inmiddels ook al aangestraald werd door de brand. Ondanks dat de brand snel onder controle was, kon schade aan de auto niet worden voorkomen.

Onder toeziend oog van de reeds ter plaatste zijnde politie, kwamen wij vervolgens in de Saliestraat. Hier kwam Spaarnelanden voor het opknijpen van het gebluste afval wat nog naast de container lag; wij hebben de brandende container volgezet met water.

De laatste blusklus deze jaarwisseling was aan de Aart van Leeuwenstraat. Hier zou een buitenbrand woeden, maar dit mocht geen naam hebben. Zonder verdere inzet hebben wij de aanwezigen een goed 2021 gewenst.

Hierna werd het voertuig weer klaargemaakt voor een volgende inzet, en keerde men terug naar de kazerne.

Foto’s
Foto’s: Brandweer Spaarndam

P2000 meldingen
22:31:59 31-12-20 P 1 BNH-01 BR wegvervoer (scooter) Kennemerland Vrije School Weltevredenstraat Haarlem 123230
23:01:47 31-12-20 P 2 BNH-01 BR container Schotersingel Van der Vinnestraat Haarlem 123230
00:11:02 01-01-21 P 2 BNH-01 BR buiten Polenstraat Haarlem 123230
00:17:06 01-01-21 P 1 BNH-06 BR woning Turfmarkt Haarlem 122450 121293 123030 123230