Reanimatie en afhijsing

In een woning aan de Kerklaan is dinsdagavond een bewoner onwel geworden. De toestand van de patiënt was dermate slecht dat de persoon gereanimeerd moest worden. Hierop zijn twee ambulances, de brandweer en de politie gealarmeerd.

Bij aankomst van de Spaarndamse brandweervrijwilligers was de eerste ambulance reeds ter plaatse en zij hebben de reanimatie gestart met assistentie van een hartmassageapparaat. Omdat de brandweer op dat moment niet nodig was bij de reanimatie, hebben zij voorbereidingen getroffen om later de patiënt uit de woning te halen. Omdat het raam aan de voorzijde te smal was, heeft de brandweer een groter ruit verwijderd, waardoor er genoeg ruimte ontstond om met behulp van een laddervoertuig de brancard door het raam te tillen.

Na behandeling van de ambulancedienst is de patiënt via het raam naar beneden gebracht, waarna de rit naar het ziekenhuis direct is ingezet.

De brandweer van Spaarndam heeft een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan boord. De AED kan als aanvulling bij een reanimatie gebruikt worden, als aanvulling op de reguliere hartmassage en beademing. Deze vaardigheden worden regelmatig getraind, waardoor de brandweer ook ingeschakeld kan worden voor reanimaties.

P2000 meldingen:
23:38:11 03-12-13 PRIO 1 KERKLAAN ## SPAARNDAM GEM. HAARLEM DIENSTVERLENING (AED INZET & AFHIJSEN) [ 2450 ]
23:31:26 03-12-13 PRIO 1 KERKLAAN ## SPAARNDAM GEM. HAARLEM DIENSTVERLENING (AED INZET) [ 3230 ]