Gaslek bij bouwkeet

De Spaarndamse brandweer werd maandagochtend gealarmeerd om onderzoek te verrichten naar een gaslucht aan de Lageweg. Ter plaatse zou er door een voorbijganger een sissend geluid zijn gehoord en hij vertrouwde de situatie niet.

E.e.a. zou plaatsvinden bij een nieuwbouwproject aan de Lageweg. Echter, aan de Lageweg zijn twee bouwprojecten gaande en het was onduidelijk welk project het hier betrof. Het was het startsein voor een zoektocht. Als eerste werd de nieuwbouw bij de Albert Heijn bezocht, alwaar men ons met vragende ogen aankeek. Na een snelle controle bleek hier inderdaad niks aan de hand te zijn. Hierop werd doorgereden naar SpaarneBuiten, maar aangezien alle hekken daar dicht waren, werd aangenomen dat daar ook niks aan de hand was.

Hierop is de meldkamer gevraagd om navraag te doen bij de melder, waar vandaan e.e.a. precies waargenomen was. Ondertussen is de brandweer Spaarndam-West ingegaan, omdat men daar met wegwerkzaamheden bezig is en mogelijk een gasleiding geraakt zou hebben. Toen geconcludeerd werd dat daar ook niks aan de hand was, wist de meldkamer te vertellen dat het om SpaarneBuiten zou gaan. Bij een bouwkeet zou een sissend geluid zijn waargenomen door iemand die zijn hond daar had uitgelaten.

De brandweer is weer met spoed naar SpaarneBuiten gegaan en heeft toegang verschaft tot de locatie. Bij de bouwkeet werd al snel een gaslucht geroken en werd het sissen ook gehoord. Nader onderzoek wees uit dat het sissen bij de gastoevoer naar de bouwkeet zat. Er zat een scheur in de koperleiding welke het gas van buiten naar binnen moest leiden, met een gaslekkage als gevolg. De explosiegevaarmeter gaf direct alarm, waarop de brandweer is teruggetrokken tot een veilige afstand.

Aan de andere zijde van het pand is toegang geforceerd tot het pand, zodat men in het pand metingen kon verrichten. Op het moment dat daar toegang was verschaft, ging ook daar de explosiegevaarmeter direct in alarm. Het gas was dus niet alleen buiten aanwezig, ook de keet zelf was gevuld met gas. In combinatie met zuurstof kan dit een brandbaar mengsel geven, waarbij een kleine ontsteking genoeg kan zijn om de hele keet met explosieve kracht in brand te zetten.

Besloten werd om diverse openingen te maken, waarna met de overdrukventilator het pand is gelucht. Ondertussen is de gastoevoer dichtgedraaid, zodat er geen verdere toestroom meer zou zijn.

Na ruim een half uur ventileren was al het gas uit de keet verdreven en kon de brandweer inpakken.

Het pand is overgedragen is hierna ter bewaking overgedragen aan de politie, totdat de aannemer zelf ter plaatse zou zijn.

P2000 melding:
07:08:47 09-03-15 P 1 Onderzoek (gas-/vreemde lucht) Lageweg Spaarndam 3230